Det här är Måns.


Han är oftast mest min brevvän, min i dagarna så befann vi oss för en gång skull i samma stad och kunde ses. Var nog tre år sen senast, tur då att man kan skriva roliga brev till varandra.

Måns är nog en av de smartaste personerna jag känner. Han kan en massa språk och när han inte pluggar så jobbar han med att översätta gamla skrifter från typ grekiska eller latin. Tänk om man ändå var grym på flera språk. Someday.

Det här med brevvän är för övrigt otroligt roligt. Hur ofta får man egentligen post hem som inte är räkningar? Nej precis, aldrig. Så vill ni ha mig och Ida som brevvänner tycker jag att ni stalkar upp vår adress och skickar brev till oss.

/sanna

Först var det jul

Hej hej hej. Har varit lite frånvarande här, men nu är jag tillbaka. Vi har firat en massa jul här nere i Malmö också. Till skillnad från Sannas familj så finns det faktiskt en livs levande grön gran här och den passar alldeles utmärkt i vårt annars inte så möblerade vardagsrum. Här kommer lite bilder från dagarna runt jul.


Granen i vardagsrummet som vänligt donerades av mina föräldrar. Tavlorna satte vi upp innan Sanna åkte till Stockholm och om ni tycker att de ser lite ensamma ut så oroa er inte, det kommer fler.

Kungsparken när det var typ -15 grader. Det var äckligt kallt, men äckligt fint också.

Jag gjorde ett besök på museet en dag och guuud vad kul det var! Kollade på fiskar och uppstoppade djur och världens sötaste lilla varelse som hette Ronja. Jag höll på att dö.

Det var snökaos i Malmö dagen innan julafton och det var totalstopp på Södra Förstadsgatan där alla bussar kör. Men lika glad för det är jag för att jag behöver inte åka buss.

Julafton. Päronen är ju nästan insnöade ute på landet. Var nästan så att man inte kunde ta sig dit. Fast bara nästan.

Pappa fick den obligatoriska skjortan. Eller två stycken egentligen.

Min farmor blev galet glad för sina rävtofflor, som hon fick av mig.

Juldagen spenderades hos Maria och vi spelade galenpanna. Jag vann såklart.

Aden visar upp sin nya outfit. Hatten var inte hans egentligen, men när han ändå körde på Håkan Hellström-spåret så kunde han lika gärna gå all in.

Enda bilden på mig från hela julhelgen. Hejhej. Min nya klocka syns på bilden, så söt.

Sen var där en del som inte ville vara med på bild, men det fick de ändå.

Imorgon är det nyårsafton och det känns ju helt sjukt. Två flyttar, en D-uppsats, en magisterexamen, ett nytt jobb, en resa till New York, en resa till Tunisien och massa annat kul senare så var 2010 slut och 2011 akta dig för här kommer jag!

/Ida

Tillbakablick

Har börjat scanna in en massa bilder från min barndom till min mac. Så sjukt kul att ha. Kanske inte lika roligt för er att kolla på men det lär komma en massa tillbakablicksbilder nu när jag har så många på datorn. De sista är från vårt gamla landställe på Dalarö. Åh, har nog de finaste minnena därifrån.


/sanna

Idag fyller jag tjugo......

Fem? Stämmer ju inte alls. Såg det nu när jag skulle lägga upp bilden. Haha, har ju gått och tänkt att jag är 24 hela det här året, tokigt det kan bli. Nej, jag fyller faktiskt 24 år idag. Nu blev det rätt- High five på det.


/sanna

God jul på er!

Här håller vi på att ställa fram julklappar i rasande fart. Dock skrattar vi alla åt granen som fick komma in i våra liv igår. Mamma har gått omkring och haft ont i halsen och tappat rösten. Sen kom vi på att det kan vara granen som orsakar det hela. SÅ den riktiga, fina gröna saken åkte ut och in kom.... technogranen! Såhär dagen innan jul fanns det bara vita och svarta plastgranar kvar så det blev en liten vit skitgran. Men jag älskar den. Lite dekadent och härlig.

Nu ska jag börja fixa inför julbordet. Hej så länge!

/sanna

Back in Stockholm

Fick dock ta mig igenom en helvetsdag för att äntligen komma hem innanför dörren. Drog hemifrån vid 08.20 imorse och kom innaför dörren här vid 17.30-tiden. Bara sisådär 3 timmar försenat tåg som tvingades igenom snöstorm, växelfel, ett trasigt tåg och jag vet inte vad. Sen lyckades jag gå vilse och även råka ut för trasiga rulltrappor och hissar så jag var helt förstörd när pappa lyckades hämta mig i Flemingsberg, där tåget äntligen fick tillåtelse att panikstanna eftersom det var cirka 20 tåg före oss in mot centralen = någon timme till i kö minst.

Men så kom jag hem. Välbehållen men lite hungrig. Har gjort lite nytta och imorgon blir det avslutning med syrrans klass och sen julshopping/julbak. Älskar ändå snön och julen, så jävla vackert!

/sanna

Men läs då!


Tänkte passa på att tipsa om några bra biografier som jag har plöjt igenom. Dessa är:

- Love, Janis (om Janis Joplin, hennes lillasyster som skrivit boken)
- Gerrard - My autobiography (om Steven Gerrard, fotbollsspelare i Liverpool för er som inte har koll)
- Att älska som en porrstjärna (av Jenna Jameson, hennes berättelse om att vara verksam inom porrindustrin)
- Mitt liv så här långt (Jane Fonda och hennes störda livsberättelse.)
- Charles Bukowski - En biografi (Om den gubbiga men ack så intressanta författaren)
- Den osannolika strippan (av Diablo Cody, som även skrivit manus till filmen Juno, och hennes upplevelse av att bli strippa under några år, enbart för att hon är uttråkad.)
- The Libertines - Bound together (otroligt fin skriven biografi om bandet Libertines och deras kamp att hålla ihop som ett band, och en inblick i vänskapen mellan Pete och Carl. Sorgligt men fint.)

Älskar livsberättelser, ska ägna julen åt att läsa en massa så tipsa gärna om bra böcker!

/sanna

With every heartbeat

Igår var det äntligen dags för konsert med Robyn. Ida var sjuk och fick tyvärr stanna hemma, istället fick Catrin äran att följa med. Förpepp hos Helenas kompis Hilda och sen en grym konsert på det. Bortsett från dryga folk i publiken som ville att man skulle stå helt stilla och stampa lite med foten när det var något "extra drag i numret". As if. 
Så bra. Så bra.

Nu ska jag fundera över hur jag smidigast tar mig igenom morgondagen. Viktigast är att packa och planera julklappsinköp som måste göras i dagarna, för på tisdag drar jag till Stockholm. Yes!

/sanna

Brottsbekämparen

Happ, här sitter jag och läser på om gängrelaterat våld, ungdomar som gillar cannabis, krisberedskap och brottsförebyggande arbete. Hade jag aldrig kunnat tro för... ja bara ett halvår sedan.

Vet inte om jag har glömt att säga att jag börjar mitt nya jobb den 3 januari. Jag är numera kommunikationsassistent på trygghet och säkerhet, fortfarande på Stadskontoret. Ska bli sjukt kul. Detta halvåret har varit ett helt stört experiment som har satt min kreativitet på prov. "Hitta på dina arbetsuppgfiter". Ja, det kan få vem som helst att ständigt försöka komma på lösningar på problem, för att bevisa att man faktiskt gör något, bidrar med något meningsfullt.

Men nu ska jag alltså ha ett lite mer "vanligt" arbete, där det finns färdiga uppgifter som måste tas tag i. Kommer såklart fixa så jag får utrymme att komma på galna och nya saker också. Annars kommer jag gå under. Nej, nu ska jag kolla någon dokumentär. Kan tipsa om en grym som jag såg i dagarna om Wikileaks och kampen för fri information. Se den här.

/sanna

Min framtid

Som vanligt får jag alla mina aha-moments i badet och idag insåg jag precis vilka mina framtida arbetsgivare kommer bli (om jag får som jag vill).

- SVT
- Stockholm stad
- Visit Sweden

Så jävla skönt, nu är det jobbigaste avklarat, bara att köra. Sen tror jag inte det är dags riktigt än att ta mig an just detta men det är skönt att veta vart jag vill.

/sanna

Och de dansade med Lucia tills halmen föll av

Så. Lucia idag. Det var trevligt. Våra bullar blev väldigt uppskattade, vilket jag redan visste att de skulle bli för att de var så gudomligt goda. Förutom Luciatåget så har jag varit på lite andra äventyr idag.


Jag var på stranden. Det var kallt, men sjukt vackert. Den lilla lilla vita saken är Turning Torso som är mycket större i verkligheten.

Vattnet såg så inbjudande ut så jag tog en liten dyktur och stötte på den här lilla saken. Han var lite blyg och ännu blygare var fisken som simmar iväg till höger.

Sen träffade jag den här snubben på ICA Maxi. Den här bjässen stod och hängde vid frottéhanddukar och morgonrockar. Han hade det jättemysigt där.

Nu har jag gjort en massa ingefärskola och Rocky Road-godis till morgondagens knytkalas. Sanna hjälpte mig att slå in kolorna, så snäll hon är. Snällast. Tillbaks till julbaket och Peter Jöbacks julskiva. Det finns nog ingen bättre julskiva faktiskt. Killen är ju helt underbar.

Ciao

/Ida

Vad jag kommer sakna min...

sjukt fina utsikt från mitt fönster. Har blivit en av alla de där våning 6-medarbetarna som njuter av sitt kontor. Det är såhär, det finns 7 våningar här i stadshuset. På våning 6 sitter stadskontoret och på våning 7 alla politiker.

Nu ska jag lämna våning 6 och flytta ner till bottenplan, där min nya avdelning som tillhör stadskontoret sitter. Vi borde såklart egentligen få sitta här uppe vi med men man har nyss bytt lokaler från att tidigare ha suttit borta vid brandstationen. Så jag får väl bara gilla min nya utsikt = alla rökare som står ute och fryser arslet av sig i vintervädret.

/sanna

Att baka bullar, goda bullar

Åååh så goda bullar jag har bakat idag tillsammans med mina kära kollegor Emma och Mineta. Imorgon är det ju Lucia och vi tog på oss det fina uppdraget att baka lussebullar till kalaset. Sen kom Emma på att det kunde vara mycket roligare att baka något annat istället. Så vi bakade en superdupermegagod variant.



Här kommer receptet på dessa supersmaskiga superlussebullar:

Ca 25 bullar

100 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
0,5 g saffran
50 g jäst
12-14 dl vetemjöl
Pärlsocker och/eller mandelflarn

Fyllning
100 g smör
250 g riven mandelmassa
1 msk ljus sirap
100 g vit choklad

Smält smöret till degen och blanda med mjölk och saffran. Värm till fingervarmt, och häll över den smulade jästen i en bunke. Rör tills jästen har löst sig. Blanda ner salt, socker och mjöl, och arbeta till en jämn och smidig deg. Den ska släppa bunkens kanter, men det är okej om den fortfarande är lite kladdig. Jäs i ca 40 minuter.

Vispa alla ingredienser utom chokladen till fyllningen med elvisp tills den är mjuk och smidig. Hacka chokladen fint och blanda ner i fyllningen. Kavla ut bulldegen till en rektangel, och bred fyllningen ovanpå. Rulla ihop från långsidan, och skär i jämna skivor.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, och jäs i ca 30 minuter. Strö över mandel och pärlsocker, och grädda på 250°C i 7-8 minuter.

Gör. Ät. Njut. Dö lycklig.

/Ida

I min ensamhet

Har åkt på någon skit så jag har missat alla roliga saker jag hade sett fram emot. Först fredagens avslutningspresentation för Unga i Fokus, avslutning på vår grymma utställning som har blivit en succé, sombrero-middag igår med mina bästa kollegor och sen idag missar jag Lussefika med alla mina 20 kollegor. Det suger verkligen. Jag bara kollar på film och tänker på en massa goda maträtter som jag inte kan äta. Har inte käkat på snart tre dagar och allt jag kan tänka på är typ våfflor. Skitskum craving, käkar det ju aldrig.

Men idag mår jag bättre iallafall och kan förhoppningsvis gå till jobbet imorgon och vara social! Tills dess plöjer jag väl ännu en film då. Ett tips för er som vill streama: moviewatch.in

Hej hej.

/sanna

Good Jul på er!

Är mitt uppe i den här julmarknaden nu och jag stod ute i x antal minusgrader nästan hela torsdagen och hela gårdagen. Förfrös nästan mina tår och var gråtfärdig på grund av kylan. Men när allt blev klart till slut så blev det såååå bra! Ska dit igen senare idag, men idag kommer jag nog inte att förfrysa några tår. Det regnar ute. Lite tråkigt, men det kommer säkert mycket folk ändå. Alla ska väl panikhandla julklappar. Själv köpte jag en assnygg affisch på en massa män i mustasch (bild kommer senare) och ett skitcoolt pannband på vår marknad. Det finns en massa grymt snygga grejer där så om ni är i Malmö, passa på att kolla in den på Stortorget!


Vinyltexterna fastnade inte i kylan så vi fick köpa en hårtork och blåsa på dem.

Malin hade stenkoll på alla försäljare.

Världens grymmaste torn.



Malin, som är projektledare säljer en massa saker.

Titta vad fint det blev! Och det syns jättelångt.

/Ida

Fiende nummer 1

Idag fick jag en fiende. Han heter Mats och är säkert minst 60 år. Det ska bli mitt personliga mission att göra hans liv miserabelt. Hans arbetsliv i alla fall. Eller rykte. Nej nu mesar jag till mig. Skärpning.

Den här Mats är en gubbe som gör sitt bästa för att trycka ner andra. Trycka ner hans unga kollegor. Idag visade han prov på en maktutövning utan dess like under en workshop som jag var på imorse. Han log stolt varje gång han avfyrade en nedsättande kommentar.

Vad är det med alla dessa äldre män som känner ett enormt behov av att ständigt behöva hävda sig själva , visa att de minsann har så mycket mer erfarenhet och därför är bättre än alla oss unga medarbetare. Det är fasen jobbigt att vara typ yngst bland 300 medarbetare och ständigt behöva rättfärdiga sig, som att man hela tiden måste sälja in varför man är anställd. För jag borde ju egentligen inte vara här vid min ringa ålder.

Fast det är slut på det nu, nu ska jag ge igen. Jag ska ge igen för alla Mats där ute som känner ett behov av att trycka ner sina unga (oftast kvinnliga kollegor). Och jag ska ta hjälp av alla mina unga kollegor, men lika mycket de äldre som faktiskt är underbara, för de finns också. Nu utrotar vi alla Mats:ar hörrni! Hjälp til!

/sanna

Kommer ni ihåg den här?

För det gjorde inte jag. Åh det ljuva studentlivet, som jag kan sakna dig ibland.
/sanna

Men HEJ på er!

Var ett tag sen sist. Vår utställning går riktigt bra med en massa besökare - succé! Ni ska få se bilder!

Sen bokade jag min sista biljett idag så jag blir i Stockholm den 21 december - 2 januari. Herrejösses, vet inte när jag senast var hemma så länge. Ska bli spännande. Blir kanske nyår med lite Pitefolk, speciellt min Jossan. Awesome.

Testade för övrigt att googla mig själv idag. Bara för att få se vad framtida arbetsgivare kan få tag på för information. Tror inte det finns så mycket faktiskt. Tveksamt om de hittar hit, och vad spelar det för roll egentligen. Skriver aldrig något personligt/viktigt hehe, bara information som en stalker kan ha nytta av (typ var jag var igår, fast det kanske inte är så användbart haha). Kids borde ju få lära sig sånt i skolan idag, det är med hur man framställer sig själv på internet, risken med publicering av bilder, urval etc. Eller har man sånt redan kanske?

/sanna

Halvvägs till Stockholm

Klockan kvart i tre tänkte jag stanna på jobbet i ungefär en timme till, men då dök min underbara kollega Malin upp. Hon berättade att de stora affischerna till Good Jul hade kommit och att vi måste ut och affischera. Klockan fyra lämnade vi kontoret och sedan körde vi runt hela Malmö ca sju gånger och klockan åtta kom jag hem. Vi hade ju för tusan hunnit till Göteborg eller halvvägs till Stockholm på den tiden. Men istället körde vi fram och tillbaka mellan Nydala, Husie, Rosengård och Limhamn. Det bästa av allt är att vi ska göra allt en gång till imorgon eftermiddag.

Från och med nu är jag inte längre SEF Unga-anställd utan nu är jag på riktigt anställd på Miljöförvaltningen. Känns bra. Skönt efter all den här tiden av att behöva förklara sig för folk hela tiden. Nu ska jag fira detta med att däcka i min säng. Godnatt gott folk.

/Ida

Min vanliga tur

Igår jobbade jag och mina kollegor arslet av oss för att fixa iordning vår utställning i stadshuset som invigs på måndag.

Och vad är det första jag ser på sydsvenskans hemsida idag?

"Två gripna för inbrott i stadshuset"

Av alla dagar. Sen kan man ju fundera över hur pass troligt det är att de har stulit stafflier, gamla möbler och bilder. Nej precis, men om det är något som inte är på sin plats blir jag sjukt arg.

Idioter.

/sanna

Update: Helena var förbi stadshuset och tittade in för att kolla till utställningen, och vad har de gjort? Jo rivit omkull alla våra stafflier. Hoppas inte våra bilder har gått sönder, då ligger vi illa till. Vad är oddsen liksom?

Happy friday

Ååh vad skönt det är att det är fredag idag. Har jobbat gaaaanska mycket i veckan och det gör inget alls, men nu känns det nice att sitta i soffan och inte behöva göra något alls. Nästa helg blir lite mer hektisk, Good Jul är fredag och lördag så då ska jag väl försöka att inte frysa ihjäl på Stortoget. Men det kommer att bli bra tror jag.

Har varit runt och affischerat inför Good Jul i veckan och jag som på senaste tiden har varit så trött på mina vanliga caféer hittade en massa nya som jag måste besöka. Har kanske i alla fall 5 nya, som jag tänkte skriva om när jag har varit där. Bland annat ett på Gamla Väster som heter Agnez, som ligger i världens finaste hus och som tydligen även fungerar som ett kollektiv.

Sannisen jobbar sent idag och vi ska ha ett så kallat fredagsmys sen med På Spåret och chips. ASBRA!



Jag är glad för att vi har gardiner i vardagsrummet efter ca 5 månader.

Imorgon hoppas jag att jag ska få träffa Emily och Aden, vilket också ska bli mys. Nu blev det mycket mys här känner jag, men det är bra med mys ibland. På tal om mysigt så ska alla som är nyanställda för i år på mitt jobb gå lucia för de övriga nästa måndag. Det kommer att bjudas på ett svart glitterluciatåg, egentillverkad glögg och sagostund där historien om den riktiga Sankta Lucia ska berättas. Jag är sjukt exalterad inför detta och tror att det kommer att bli minnesvärt för alla medverkande. Det var ett tag sedan jag var med i ett luciatåg så bara av den anledningen är det ju helt underbart.

/Ida


Hälsning från Ystad

Åh vilken dag. Det bara snöar och snöar, men så vackert så vackert. Är på internat på Ystad Continental. Bra skit, vi äter typ hela tiden. Schemat för dessa dagar består enbart av tider då vi ska äta. Frukost, lunch, fika, 3-rätters middag, fika... it never ends. Men jag testade något idag: kalkon vid lunch och sen kronärtskockssoppa vid middagen. Vad hände, när blev jag denna vilt experimenterade människa? Jo den 1 december då det var dessa alternativ eller fisk på menyn. Inte så mycket val med andra ord.

/sanna

RSS 2.0